08 oktober 2006

Dodelijk? (Jan Paul)


Interessant. Wekenlang zijn we op de hoogte gehouden van het nieuws over het gif van de Probo Koala. Wat blijkt volgens de NRC van afgelopen woensdag? Het gif kwam niet in zo´n hoge concentratie voor dat tot dodelijke slachtoffers kon leiden. Het Nederlands Forensich Instituut heeft de situatie in Ivoorkust onderzocht en kwam tot deze conclusie. Vele van de duizenden klachten waar de Ivorianen mee kwamen konden sowieso al niet door dit type gif veroorzaakt zijn. Er zijn acht mensen gestorven, maar bij hen kan niet worden vastgesteld of dit door het gif kwam. Tot zover de NRC. Nu de Volkskrant. Deze krant kopt ´Gif Probo Koala was dodelijk´. Op grond van exact hetzelfde rapport trekken zij de tegenovergestelde conclusie. Gek? Gek.

Maar het kan nog gekker. Ook de Verenigde Naties hebben nu een rapport uitgebracht. En ook uit dit rapport trekken beide kranten hun eigen conclusie. NRC: geen bewezen dodelijke effecten. Volkskrant: Gif ook volgens VN dodelijk.

Hoe zit het nou echt? Beide kranten hebben gelijk. Het gif wás dodelijk. Maar het kwam alleen in zo´n lage concentratie voor dat het zeer onwaarschijnlijk is dat het tot doden heeft geleid. Als je alleen de koppen leest trek je conclusies die 180 graden tegenover elkaar staan. En zoals zo vaak is de NRC nét iets genuanceerder dan de Volkskrant.

De desbetreffende journalisten blijven overigens met elkaar kibbelen. Maar over één ding zijn ze het wél eens. Het is schandalig wat er gebeurd is.